Торт тайерлаш сирлари уз тилида
рецепти, усуллари, сирлари, уй шароитида кандай пишириш керак тайёрлаш, пишириш рецепти сирлари, оддий ва мазали
Медовик рецепти (медовий торт, рус. медовый торт – асалли торт) таҳминан 200 йил олдин, император Александр И нинг ошпази унинг ҳотини учун ажойиб ширинликлар тайёрлаганида пайдо бўлган. Кулинарнинг номи тариҳда сақланиб қолмаган, аммо русча медовик торти қандолатчилик санъати классикасига айланди. Хозирги кунда мазали асалли тортнинг жуда кўп рецептлари мавжуд, лекин даставвал мащур торт сметанадан тайёрланган кремли асалли коржлардан иборат эди. Хозирда медовик торти қандай тайёрланади?
МЭДOВИК ҲАМИРИ УЧУН OДДИЙ РЭТСЭПТ
Хар бир уй бекасининг уй шароитида медовик тайёрлаш учун ўз рецепти бор, чунки ўз қўллари билан пиширилган торт, бўёқлар, консервантлар ва ҳушбўйлантиргич моддалар билан тўла фабрикат пишириқдан кўра анча яҳшироқдир. Шундоқ хам мазали бўлган асалли тортнинг таъмини сунъий равишда яна кучайтиришнинг нима кераги бор?
Ҳамирни тайёрлаш учун сизга озгина суюқ асал (гул ёки жўканинг), туҳум, шакар, сариёғ (у маргарин билан алмаштирилмаслиги керак), ун ва қабартма (разрыхлитель) керак.
Даставвал, сув хаммомида асал, шакар ва сариёғ эритилади, кейин уриб кўпиртирилган туҳум, қабартма ва озгина ун қўшилиб, барцахси миксер ёрдамида яҳшилаб аралаштирилади. Ҳамирни сув хаммомида аралаштириш, коржларни айниқса юмшоқ ва майин қилади. Аралашмани оловдан олгандан сўнг, ҳамир уни ёйиш мумкин бўлган холатгача олиб келинади ва кейин 40 дақиқага совутгичга қўйилади.
МЕДOВИК ТOРТИ УЧУН КРЕМ ТАЙЁРЛАШ УСУЛИ
Асалли торт учун крем оддий тайёрланади – сметана шакар билан кўпиртирилади, баъзан эса қуюлтирилган сут қўшилади. Сметана янги, совутилган ва юқори ёғ фоизига эга бўлиши керак, шунда крем янада хаводор ва майин чиқади. Суюқ сметана асосида тайёрланган кремлар торт коржларига мукаммал шимилади, аммо улар орасида крем қавати бўлмайди. Агар сметана суюқ бўлса, уни бир неча марта таҳланган марляга қуйиб, ортиқча суюқлиги чиқиб кетиши учун 3 соатга осиб қўйинг. Сметана қуюқлашади ва мукаммал равишда кўпиради.
Агар шакар ўрнига шакар кукуни ишлатилса, кремнинг текстураси янада ёқимли бўлади, шакар доналари эса тишлар орасида ғичирламайди. Кремга кокос бўлакчалари, ёнғоқ, мураббо, повидло, майдаланган мевалар, бироз апелсин ёки лимон седраси, какао ёки шоколад қўшиш мумкин. Ушбу торт учун қайнатма крем хам жуда мос келади.
Айтганча, медовик ёғли крем билан хам тайёрланади: бунинг учун юмшоқ сариёғ (ёғ миқдори камида 82,2%) қайнатма қуюлтирилган сут билан масса хажми кўтарилгунича 10-15 дақиқа давомида кўпиртирилади. Агар коржлар орасига навбатма-навбат турли ҳил кремлар суртсангиз, медовий торт ўзига ҳос таъмга эга бўлади, чунки қуюлтирилган сут ширини сметананинг бироз нордонлиги билан сусайтирилади ва асалли торт ўта ширин бўлиб кетмайди.
МЕДOВИК УЧУН КOРЖЛАРНИ ҚАНДАЙ ТАЙЁРЛАШ КЕРАК
Совутгичда тиндирилган ҳамир корж сонига қараб бўлакларга бўлинади ва хар бир бўлак юпқа айлана қилиб ёйилади. Қолган ҳамир бу пайтда салфетка ёки плёнка билан ёпилган бўлиши керак, акс холда у қуриб қолади. Oдатда стандарт рецептда таҳминан 7-10 та корж чиқади, уларни бир ҳил кесиш учун тарелка ёки бошқа шаклдан фойдаланиш мумкин.
Коржлар бир неча жойларида санчқи билан тешилиб, печда 5-7 дақиқадан пишириб олинади. Пишганидан сўнг, тайёр корж четлари пичоқ билан кесилиб, корректсия қилинади, эътибор беринг, коржлар пишгачгина кесилганида силлиқ ва текис чиқади. Шундан сўнг, коржларга крем суртилади ва устидан қолган корж талқони, ёнғоқ ва шоколад сепилади. Тортга крем суртишда унинг ёнларини эсдан чиқарманг, улар хам яҳши намланиши ва юмшоқ бўлиши керак.
ҚАНДOЛАТЛАРДАН БИР НЕЧТА СИРЛАР
Ҳамир учун гречка ва акатсиядан олинган асалдан фойдаланманг: бундай асалнинг ноёб таъми ва хидига қарамасдан, коржлар бироз аччиқ чиқади. Ҳамир қуюқлиги бир ҳил чиқиши учун асал суюқ бўлиши керак, шунинг учун шакарланиб қолган асални сувли хаммомда эритиб олиш тавсия этилади.
Ҳамирни тайёрлашдан олдин, туҳумлар совутгичдан чиқариб қўйилиши керак – улар ҳона хароратида бўлиши зарур, ун хам енгил ва хаводор бўлиши учун эланган бўлиши талаб этилади. Ҳамир сув хаммомида аралаштирилганда, идишдаги сув кучли қайнамаслиги керак, балки озгина биқирлаб туриши керак, яъни олов паст бўлиши мақсадга мувофиқдир. Агар истеъмол содаси ўрнига қабартмадан фойдалансангиз, уни аралаштиришни оҳирида қўшинг. Баъзи уй бекалари содани ҳамирни тайёрлаш вақтида эмас, балки кўпиртириш вақтида туҳумларга қўшишни маслахат беришади, шунда улар хажми нисбатан тезроқ кўтарилади.
Яна бир қимматли маслахат: медовик коржларини теришни бошлаганингизда, олдин идишга бироз крем суртинг ва ундан кейин устидан биринчи коржни қўйинг, шунда торт янада юмшоқроқ чиқади.
УЙ ШАРOИТИДА КЛАССИК МЕДOВИК ПИШИРИШ: БOСҚИЧМА-БOСҚИЧ РЕЦЕПТ
Медовик рецептини босқичма-босқич тайёрланишини кўриб чиқамиз. Бизнинг кўрсатмаларимиз билан бу қандолатчилик санъатини тезда ўрганиб оласиз.
Масаллиқлар: туҳум – 3 дона, сариёғ – 50 г, шакар – 600 г (ҳамир ва крем учун 300 г дан), суюқ асал – 150 мл, сода – 1 чой қошиқ, ун – 500 г, сметана – 500 г.
Тайёрлаш усули:
1. Каттароқ идишни сув билан тўлдиринг ва оловга қўйинг (сув хаммоми учун).
2. Кичикроқ идишда туҳум билан шакарни бирлаштириб, кўпиргунига қадар яҳшилаб уринг.
3. Кўпиртирилган туҳумга сариёғ, асал ва сода қўшинг.
4. Идишни сув хаммомига қўйинг ва аралашманинг хажми икки марта ошгунича 15 дақиқа давомида аралаштириб туринг. Масса енгил ва хаводор бўлиши керак.
5. 1 ош қошиқ ун солинг ва ун яҳшилаб аралашиб кетгунига қадар яна 3 дақиқа эзиб аралаштиринг.
6. Идишни оловдан олинг ва қолган ун билан юмшоқ ва пластик ҳамир хосил бўлгунча яна аралаштиринг.
7. Ҳамирни 8 та бўлакка бўлиб, озиқ-овқат плёнкасига ўранг ва музлатгичда ярим соатча қолдиринг.
8. Хар бир бўлакни юпқа айлана бўлгунича ёйинг.
9. Коржни пишириш қоғози билан ёпилган ва мойланган товага қўйинг. 180 °C да 3-5 дақиқада пишириб олинг.
10. Коржлар четини кесиб ташланг ва уларни совутинг, чиққан қолдиқларини ушатинг.
11. Сметана ва шакарни миксер билан аралаштириб, крем хосил қилинг.
12. Коржлар орасига крем суртиб, тортни тера бошланг.
13. Медовик устидан корж қолдиқлари майдаланганларини сепиб чиқинг.
14. Тортни ҳона хароратида 1,5-2 соат ушлаб туринг, шунда у кремни шимиб олади, сўнг уни музлатгичда камида 8 соат давомида сақланг.
Классик медовикни шоколад ёки ёнғоқ бўлаклари билан безатиш ва кремга озгина майдаланган мева қўшиш мумкин. Тортни кўпроқ қилинг, чунки жуда тез еб қўйилади. Ёқимли иштаха!
ЯРИМ СOАТ ИЧИДА ТЕЗДА МЕДOВИК ТOРТИ ТАЙЁРЛАШ
Агар вақт танқис бўлса, классик медовий торт тайёрлаш усулидан фарқли бўлган ушбу рецептдан фойдаланишингиз мумкин. Сиз 7-10 та корж эмас, балки битта бисквит пиширасиз, у эса кейинчалик бир нечта коржларга кесилади.
Бир стакан шакар билан 4 та туҳум оқини уриб кўпиртириб, кейин навбатма-навбат 4 та сариғини, 3 ош қошиқ асал, 1 чой қошиқ сирка билан сўндирилган сода ва 1,5 стакан ун қўшинг. Ҳамир қуюқ қаймоқдек бўлиши керак. Уни ёғланган товага солинг ва 170-180 °C хароратда ярим соат давомида пиширинг.
Тайёр бисквит баланд (таҳминан 10 см), йенгил ва хаводор бўлади. Уни 5 та коржга кесинг ва 400 мл қуюқ сметана ва 0.5 стакан кукун шакаридан тайёрланган крем суртиб, тера бошланг. Кремга бироз майиз ва ёнғоқ қўшинг, улар билан тортни ўзини хам безатинг, коржлар кремни шимиб олишига вақт беринг ва дастурҳонга тортинг.
Бисквит тайёрлаш рецептлари
Бисквит тайёрлашни бир неча усуллари.
1. Оддий бисквит тайёрлаш 1-усули.
- 7 dona tuxum,
- шакар 1 стакан (200-250г).
- ун - 7 ош кошик (200-250г).
- ванилин.
Тайёрланиши:
Tuxum oqini tik turadigan xolgacha mikserlab olamiz, so'ng oz-ozdan shakar solib shakar tugaguncha va eiriguncha mikserlaymiz, ketidan tuxum sarig'ini solib qoshiqda yoki palkan ašta kralashi solib qoshiqda yoki palkada astaralashin solib qoshiqda yoki palkada astaralashi solib (unlocked) qoshiqda aralashtirib olib, oldindan qizigan duxovkamiz listiga qo'yib, 35-40 минут писириб оламиз.
Biskvit pishayotganda ayniqsa ko'tarilayotganda duxovka ochilmaydi, 30 минут бо'лгунча умуман очиш мамкин емас. Biskvit yaxshi ko'tarilgach taxminan (xammani duxovkasini gradus (kuchi) i har xil) 35 minutlarda duxovkani tepasini yoki ustini qizartirib olamiz.
Пишган бисквитни дуксовкадан олиб колип билан аг'дариб гоямиз бисквитни совугачгина колипдан олишимиз мумкин, уй хароратида совутамиз, бисквитли тортлар учун бисквитни 1 кун аввал таййорлаб олинаб.
2.Оддий бисквит тайёрлаш 2-усули.
- смокинг 7 дон,
- шакар 1 стакан (200-250г),
- ун - 7 ош кошик (200-250г),
- ванилин.
Тайёрланиши:
Tuxum oqini tik turadigan xolgacha mikserlab olamiz, so'ng oz-oz-ozdan shakarni yarmini solib shakar tugaguncha va eiriguncha mikserlaymiz, tuxum sarig'ini qolgan shakarimiz bilan mikserumminaolashin, tuxum sarig'ini qolgan shakarimiz bilan mikserumminaralashin, tuxum sarig'ini colgan shakarimiz bilan mikserumminoralashin yarmini аралаштирамиз.Qolgan tuxum oqini solib yana aralashtirib pishirib olamiz. Biskvit xamiri ko'p aralashtirilmaydi uni salgina qurimay qolguncha aralashtirish kerak. Пироглар каби эмас.
3. Suvli biskvit.
- смокинг 7 дон,
- шакар 1 стакан (200-250г),
- ун - 5 ош кошик,
- внедорожник - 1 стакан,
- ванилин.
Тайёрланиши:
7 та tuxum sarig'ini ustiga 1 стакан внедорожник, 0,5 стакана шакара солиб миксерлаймиз, tuxum oqini qolgan shakar bilan mikserlaymiz, tog'oraga tuxum sarig'ini solib 2,5 qoshiq un bilan salgina aralashtiribine, tuxum oqini qolgan shakar bilan mikserlaymiz, tog'oraga tuxum sarig'ini solib 2,5 qoshiq un bilan salgina aralashtiribini, tuxum oqini salgina aralashtiribine аралаштирамиз, колган унни солиб аралаштириб оксирида туксум окини колган кисмини солиб озрок аралаштириб, кизиган дуксовкамизда бисквитимизни писириб оламиз.
Bu variantni konditerlar ko'p qo'llaydi, katta 7 litrli mikseri yo'qlar mikserini kuchi pastroqlar bu variantni qo'llamaganinglar ma'kul, chunki suvli biskvitga oddiy mikserlarni kuchi butmaydi.
Шоколадли бисквит xohlovchilar xuddi shu tarzda tayyorlab, oxirida 2 osh qoshiq kakao 1 choy qoshiq razrixlitel solib aralashtirib pishirib olamiz kakao biskvitni suyultiradi shuning uokchun razrixilitel yokchun razrixilusi.
RETSEPT SIZGA YOQQAN BO'LSA LAYK BOSISHNI UNUTMANG.
.Кук-си - Zira.uz
Masalliqlar:
- 1 кг кукси учун лапша
2 та о'рам
-
"Кукси мури" сувига:
-
4 литра муздек тоза ичимлик суви
-
1 бог'дан шивит ва кашнич
-
1,5 ош кошик соевый гайласи
-
1 ош кошик 90% Ли Сирка
- 275 грамм шакар
14 ош кошик
- 60 грамм туз
2 ош qoshiq
-
2 та Бодринг
-
1 донья помидор
-
Карамлы ко'шимча:
-
1 бош о'ртача катталикдаги карам
-
1 чушь пиёз
-
Ярим болото кашнич
-
4 дона саримсокпийоз тищаси
-
Ta'bga Qarab Кора Марч
-
1 чой кошик шакар
-
1 чой кошик аччик йоки ширин калампир
-
3-4 томчи 70% сирка
-
Ковуриш учун 3-4 ош кошик o'simlik yog'i
-
Go'shtli aralashmasi uchun:
-
400 грамм мол го'шти
-
1 чушь пиёз
-
1 донья Bulg'or Qalampiri
-
ярим болото кашнич
-
2 та саримсокпийоз тищаси
-
Ta'bga Qarab туз ва марч
-
Ковуриш Учун o'simlik yog'i
-
Помидорли аралашмаси учун:
-
4 дона помидор
-
2 та саримсокпийоз тищаси
-
0,5 ош кошик туз
-
2 ош кошик шакар
-
Ковуриш Учун o'simlik yog'i
-
Quymog'i uchun:
-
4 та смокинг
-
1 ош кошик o'simlik yog'i
-
Ta'bga Qarab туз ва марч
Йоналишлар
Кук-си бу айни йозбоп, яхна таом бо'либ, корейс ошхонаси таомларига мансубдир.Хозир бу таомни уй шароитида гандай тайёрлаш то'г'рисида гапириб о'тамиз. Кукси бу лапша ва унга ко'шиладиган бир неча шил аралашмалардан иборат бо'либ, уларни бодринли, карамли, помидорли ва го'штли ко’шимчалар ташкил этади. Ва «кукси мури» деб аталувчи сувли аралашма бо'либ, у анг оксирида солинади.
Tayyorlaniladigan taomga taxminan 44 000 so’m pul sarflaysiz. *
* Нарси Манба Чоп Этилган Вактгагина Амаль Килади.
13 345
Лапша
Qaynayotgan tuzli suvda lapshani 5-7 daqiqa pishirib olamiz.Сувини то'киб, устидан муздек сув куйамиз ва сувини то'киб ташлаймиз.
Пийоз
Piyozning umumiy qismidan ikkitasini chetga olib qo'yamiz. Улар го'штли аралашма учун керак бо'лади, колганлари эса карамли ва бодрингли аралашмага ишлатамиз.
Piyozlarni yupqa, yarim halqa qilib to'g'raymiz va 5 osh qoshiq o'simlik yog'i solingan tovada qovurib olamiz.
So'ng piyoz ustidan paprikani solamiz va yana bir daqiqa qovuramiz. Агар сиз аччик та'мни йоктирсангиз, унда аччик калампирдан солинг.
Bodring
Ikkta bodringni yupqa somoncha shaklida to'g'raymiz va chetga olib qo'yamiz.Улар сувли аралашмага керак бо'лади.
Qolgan bodringlarni avval teng ikkiga, so'ng yarim oy shaklida yupqa to'g'rab olamiz. Kattaroq tog'orachaga solib, tuz sepamiz va aralashtiramiz, 10-15 daqiqa chetga olib qo'yamiz.
Сунг ковурилган пиёзнинг ярмини соламиз, устидан майдаланган саримсокпийоз 2-3 тиша, 3-4 томчи 70% ли сирка, майда то'г'ралган кшнич соламиз. Qo'lda yaxshilab aralshtiramiz. Сирка ва тузини текшириб ко'рамиз.
Go'shtni yupqa uzunchoq qilib, qolgan ikkta piyozni esa yupqa yarim halqa, bulg'or qalampirini to'rtburchak qilib to'g'rab olamiz.
Go'shtni baland olovda qizartirib qovurib olamiz. Сонг оловни бироз пасайтириб, пиёзни соламиз.
Piyoz shaffof rangga kirganda bulg'or qalampirini solamiz va 4-5 daqiqa qovuramiz.
Go'shtni ta'tib ko'ramiz, agar u halliyam qattiq bo'lsa, unda 4-5 osh qoshiq suv solamiz va qopqog'ini yopib, ozroq dimlaymiz. Оксирида 1-2 тиса то'г'ралган саримсокпийоз, майда то'г'ралган кашнич соламиз, туз ва марч сэпамиз.
Карам
Карамни юпка сомонча шаклда то'г'раймиз.Каттарок тогорачага солиб, туз сепамиз. 10-15 daqiqa turganidan so'ng, suvini siqib chiqaramiz.
Карамни паприка солиб ковурилган пиёз билан аралаштирамиз, туз ва марч сепамиз, майда то'г'ралган кашнич, 2-3 тиша майдаланган саримсокпийоз, 4-5 томчи сирка соламиз.
Yaxshilab aralashtirib, tuzini tekshirib ko'ramiz.
Помидор
Umumiy pomidorlardan bir donasini chetga olib qo'yamiz.Уни то'ртбурчак шаклда то'граб оламиз, у сувли аралашмага керак бо'лади.
Qolgan pomidorlarni ustidan qaynagan suv solamiz, 30 soniyadan so'ng, muzdek suvga solib olamiz. По'стидан тозалаймиз.
Товани газ плиа устига qo'yamiz ва икки ош qoshiq o'simlik yog'idan solamiz. Йог 'qizigunicha pomidoorlarni to'rtburchak qilib to'g'rab olamiz. To'g'ralgan pomidorlarni tovaga solamiz. 2 osh qoshiq shakar, yarim osh qoshiq tuz, 1 choy qoshiq maydalangan sarimsoqpiyoz solamiz, murch sepib, qopqog'ini yopamiz va 15 daqiqa dimlaymiz.
Поммидорли аралашма тайёр.
Muri Suvi
Barcha masalliqlarni suvga solamiz.
So'ng to'g'rab qo'ygan pomidor va bodringni solamiz.
Mayda to'g'ralgan shivit va 2 ta sarimsoqpiyoz tishchasini maydalab solamiz.
Hammasini yaxshilab aralashtirib, tindirib qo'yamiz.
Тайёр.
Quymoq
Tuxumni chaqib kosaga solamiz, tuz va 1 osh qoshiq o'simlik yog'ini solamiz.
Tovada yupqa quymoqchalardek pishirib olamiz. Сунг совутиб, рулет каби о'раймиз ва юпка то'граб оламиз.
Kosaga lapshani solamiz, so'ng suvni quyamiz, ustidan go'shtli, bodringli, karamli, pomidorli va tuxumli aralashmalarni solamiz.
Лапша шишиб кетмаслиги учун дархол исте'мол килин. Ёкимли иштаха!
Куксини совутгичда 3 кунгача саклаш мумкин.
Янгидан янги рецептларни bizdan kutib qoling va bizning o'zbek tilidagi telegram kanalimizga albatta a'zo bo'ling.
.Tuxumli pashot. Тайёрлаш сирлари. - Zira.uz
Йоналишлар
Tuxumli pashot - nonushtada tayyorlash mumkin bo’lgan eng ajoyib yeguliklardan biri hisoblanadi. Йонига бир бо'лак нон ва янги дамланган кахвадан ко'йсангиз бо'лгани, лаззатли нонушта хам тайёр!
Tuxumli pashot o’zi nima? Бу кайнок сувда кайнатиб олинадиган франсуза йегулик бо'либ, бунда туксум оки сариг’ини куршаб олади ва натиджада туксум сариг’и писиб кетишига йо’л ко’ймайди.
Туксумли пашотдан сендвич ва бутербродлар тайёрлаш йоки уларни котлетлар, макаронлар ва хар хил салатлар билан бирга исте'мол килиш мумкин. Шунингдек ко’пчилик ошпазллар, суюк таомларга хам туксумли пашотдан солишни ксуш ко’ришади.
Янгидан-янги рецептлар билан биринчилардан бо'либ танишишни хохласангиз, унда бизнес телеграмма kanalimizga albatta a’zo bo’ling.
2 881
Suvni gazga qo'yib, qaynashini kutamiz.Сунг оловни пасайтириб, иуда секин кайнаш дараджасига келтирамиз.
Tuz va sirkani solamiz. Йонига бошка идишга совук внедорожник qo'yamiz.
Kichikroq tog'orachaga bitta tuxumni ehtiyotkorlik bilan chaqib solamiz.Йогоч чо'мич олиб, кайнаётган сувни ичига соламиз ва бир неча маротаба айлана характератлар билан аралаштириб оламиз, шунда "воронкасимон" ко'ринишга киради.
Мухим! Faqat yangi bo'lgan tuxumlardan ishlating. Бундай йегуликни тайёрлашда уларнинг янгилиги иуда мухим. Aks holda, tuxum oqi sarig'ini qurshab olmaydi va bo'linib ketadi.
Idishdagi tuxumni ana shu qozonga solamiz.Tuxum qozon tubiga yopishib qolmasligi uchun suvni nomiga bir aralashtirib qo'yamiz. 3,5-4 daqiqa davomida qaynatamiz.
Kapgir yoki chovli yordamida tuxumni olamiz va pishib ketmasligi uhcun ham sovuq suv solingan tog'orachaga solamiz.Qolgan tuxumlarni ham xuddi shunday usulda pishirib olamiz.
Сунг бироз фурсатга ког'оз сочик устига ко'йиб, ортикча намлигидан халос киламиз.
Ta'bga qarab, tuz va murch sepamiz. So'ng esa tuxumli pashotlarni buterbrodlar, kotletlar yoki qaynatilgan makaronlar bilan birga dasturxonga tortamiz.
Ёкимли иштаха!
.